Utställningen

Vi tar med dig in i en utställning där du utifrån de senaste arkeologiska och historiska rönen får se hur vikingatiden kan ha gestaltat sig. Det är en utställning om vikingarnas historia då det varken fanns kungadömen eller riksdag som styrde samhället.

En gång i timmen, med start 10.30, hålls en kort introduktionsvisning i utställningen. Sista visningen för dagen sker 17.30. Självklart ingår visningarna i entrépriset.

Här kan du lära dig om barnens och kvinnornas roll, hur människor bodde, vad de odlade och åt samt hur de levde och reste. Utställningen innefattar också slavhandelns betydelse, plundringen i väster samt religiösa sedvänjor.

Dessutom har Historiska museet, som har en av världens största vikingautställningar, har lånat ut ett 30-tal originalföremål till Vikingaliv.

Du får till och med träffa en vikingaman som skapats i naturlig storlek, med hjälp av DNA från ett skelett bevarat på Sigtuna Museum. I utställningen ges också exempel på helt ny arkeologisk kunskap som just nu håller på att omforma vår syn på vikingatiden.