Inför ditt besök

 

Välkommen till Vikingaliv. Vår entrékassa hittar du på övre plan dit du kommer antingen via trapporna eller hissen som ligger direkt till höger i entrén. Till vänster om kassan finns en garderob med låsbara skåp.

 

  • Vikingaliv är ett kontantfritt museum. I entrén och butiken kan du betala med kort eller swish. Vi tar emot alla typer av betal- och kreditkort.
  • En gång i timmen hålls en kort introduktionsvisning i utställningen. På helger har vi även barnvisningar. Visningarna ingår i entrépriset och behöver inte förbokas. För att se vilka tider visningarna hålls, klicka här.
  • På Vikingaliv har vi en audioguide på svenska och engelska som du får tillgång till genom att ansluta din smartphone till vårt wifi. Glöm inte att ta med hörlurar. I audioguiden finns även all text översatt till finska.
  • På Vikingaliv finns restaurang Glöd, som erbjuder en blandning av mustiga grytor, vegetariska rätter, matiga smörgåsar, sallader och fika. Restaurang Glöd fokuserar på säsongsbetonat och ekologiskt. Även restaurang Glöd är kontanfri.
  • Av säkerhetsskäl är barnvagnar inte tillåtna i byggnaden. Utanför, på husets vänstra sida finns en plats under trappan där barnvagnar kan låsas fast. Lås finns att låna i entrén. Här finns även bärselar att låna.
  • Barn under 7 år har fri entré och behöver ingen biljett.
  • Vi rekommenderar inte att barn under 7 år åker vikingafärden, då den innehåller en del våldsamma scener som kan uppfattas som skrämmande.
  • Husdjur är inte tillåtna i byggnaden.

Klicka här för att läsa svar på Vanliga frågor. På sidan kan du också ställa din egen fråga om det är något du undrar över.

 

Tillgänglighet

 

För dig med rullstol

Hela muséet är tillgängligt med rullstol. Mellan de två våningsplanen finns en hiss.

För att kunna åka Vikingafärden Ragnfrids saga behöver man förflytta sig från rullstolen till sittplatsen i vagnen. En av vagnarna har en nedfällbar sida för att underlätta förflyttningen. I vagnen behöver man sitta med böjda ben.

 

För dig med nedsatt syn

Ledarhundar är välkomna.

Ledsagare går med utan kostnad (visa ledsagarbevis).

Alla trappor har ledstång.

All text i utställningen finns inläst på svenska och engelska i vår audioguide.

I utställningen finns utöver filmer och föremål i montrar även en del taktila inslag. Vi har en stor replika av ett skepp och en monter där man kan känna på en yxa, ett svärd och olika textila material. Samt en vikingahjälm att prova.

 

För dig med nedsatt hörsel

Signalhundar är välkomna.

I entré-och butikskassa finns teleslinga.

Manuset till Vikingafärden finns utskrivet på svenska och engelska.

Filmerna i utställningen är textade på engelska.

I audioguiden finns innehållet i filmerna i text på svenska och engelska.

När vi har många besökare i museét kan ljudnivån bli hög och en aning stökig. Vill man ha ett lugnare besök rekommenderar vi att komma vardagsförmiddagar och tisdagskvällar då vi har öppet till 20.

 

Toaletter

I anslutning till entrékassan finns ett flertal unisextoaletter. Till vänster om garderoben finns en enskild toalett som är rullstolsanpassad.

 

Att besöka oss med barn

Av säkerhetsskäl är barnvagnar inte tillåtna i byggnaden. Utanför, på husets vänstra sida finns en plats under trappan där barnvagnar kan låsas fast. Lås finns att låna i entrén. I entrén kan du även låna bärsele.

  • På Vikingaliv finns inget matsäcksrum och medhavd mat är ej tillåten i restaurangen.
  • Vi rekommenderar inte att barn under 7 år åker vikingafärden, då den innehåller starka scener.

Skötbord finns på den rullstolsanpassade toaletten.

 

Vi är mycket måna om att alla ska få ett bra besök hos oss och vi tar tacksamt emot synpunkter och tips på hur vi kan bli bättre. Maila eller ring Huvudansvarig Arbetsledare Anna Nisslert på anna.nisslert@vikingaliv.se eller 0760-044850

Hör också gärna av dig om du har förfrågningar eller särskilda behov.